סוגיית הרכוש הינה לרוב המחלוקת המרכזית בהליך הגירושין. אחד הנושאים המרכזיים והחשובים ביותר בגירושין ובכל מקרה של פרידה מבן זוג (לעיתים יהיה זה ידוע בציבור) היא סוגיית הרכוש.
בהתאם, במשרדנו קיימת מחלקה מיוחדת המטפלת בהסדרת כל נושא הרכוש במהלך הנישואין, תוך מתן דגש על צפי פני גירושין.
מחלקה לניהול הון עסקי ומשפחתי
מחלקה המיועדת לבעלי הון, בעלי נכסים, בעלי חברות עסקיות ו/או משפחתיות, ואנשי ונשות עסקים
משרדנו מתמחה במגוון תחומי המשפט האזרחי-מסחרי, אישות וניהול הון עסקי ומשפחתי. השירותים ניתנים לבעלי חברות, בעלי הון, אנשי עסקים, ובני/בנות זוגם. המשרד נחלק למספר מחלקות, על-פי תחומי התמחות, ובהם דיני משפחה, גירושין וירושה, נדל"ן, דיני חוזים, דיני חברות, פשיטת רגל והסדרי נושים, דיני תקשורת, דיני קניין רוחני, לשון הרע ופגיעה במוניטין. ההתמחות הרב תחומית של משרדנו מבטיחה מענה כולל ומקיף בתיק בכללותו, הן בפן של דיני המשפחה והן בפן של הדין האזרחי-מסחרי.
התמחות בהקמה של חברות בענפי העסקים השונים, וליווין השוטף בכל תחומי המשפט, לרבות בדיני חברות, הסכמים, ליטיגציה, מקרקעין, דיני עבודה, חקיקה, דיני קניין רוחני, רישום מאגרי מידע של חברות, תביעות והתגוננות מפני תביעות, לרבות בנושא "יבוא מקביל" והפרת זכויות קניין רוחני, הוצאת לשון הרע ועוד. במקביל, לפן המשפטי נוטלים חלק בגיבוש האסטרטגיה העסקית באותן חברות, לרבות במסגרת ישיבות הדירקטוריון של החברות. בין היתר, לצורך כך, במסגרת המשרד מועסקים עובדים "בעלי ערך מוסף", קרי בעלי מוקדי ידע נוספים על התחום המשפטי, בעלי תארים אקדמאיים ונסיון בתחום העסקי – כלכלנים, מומחים לניהול עסקים, לשווק ועוד.
במקביל, כחלק ממתן שירות כולל לבעלי החברות ומנהליה, משרדנו מתמחה בייצוג בתיקי גירושין גדולים ומורכבים, עריכת הסכמי ממון, הסכמי גירושין, הסכמי ידועים בציבור וכיו"ב, עריכת צוואות, טיפול בירושות וניהול עזבונות ועוד; בניהול הון עסקי-משפחתי באמצעות עריכת הסכמי שותפות, הסכמי ממון וצוואות ככלי המלווה את הסכמי השותפות, אמנות משפחתיות, פירוק חברות אגב גירושין ועוד; ובתחום פשיטת הרגל והסדרי נושים, בתיקים המורכבים ביותר, עד להשגת צו הפטר. מתוקף כך, ייחודו של משרדנו הוא בליווי אנשי ונשות עסקים, בעלי/ות נכסים וחברות או בני זוגם, בתיקי משפחה על כלל רבדיהם.
בשונה ממשרדים בעלי התמחות בדיני משפחה בלבד, משרדנו צבר ניסיון וידע עשירים במיוחד בתחומים מגוונים המשיקים זה לזה, וההכרחיים בטיפול בתיקי משפחה, לרבות בתיקים הטומנים בחובם אספקטים בתחום החברות, בנקים, עסקאות מקרקעין פירוק שותפויות, פשיטת רגל, ירושות ועוד.
במקרים של גירושין, משרדנו בעל נסיון רב ומיוחד בתיקי גירושין בעלי היבטים כלכליים בולטים ובתוך כך מייצג בעלי חברות גדולות ומוכרות במשק הישראלי; במקביל, מייצג את הצד שאינו בעל החברה. כאשר מדובר בחברות, רכוש ונכסים מגוונים ובהם נכסי קריירה ומוניטין, מתחייבת אוריינטציה עסקית, מסחרית וכלכלית, ובניית אסטרטגיה טרום הליך הגירושין, במהלכו ובסיומו.
מחלקה לדיני משפחה וגירושין
מחלקה המיועדת לבעלי ובעלות נכסים, חברות, הון, אנשי ונשות עסקים ולקוחות פרטיים
ההתמחות הרב תחומית של משרדנו מבטיחה מענה כולל ומקיף בתיק בכללותו, הן בפן של דיני המשפחה והן בפן של הדין האזרחי-מסחרי. מתוקף כך, ייחודו של משרדנו הוא בליווי אנשי ונשות עסקים, בעלי/ות נכסים וחברות או בני זוגם, בתיקי משפחה על כלל רבדיהם. בשונה ממשרדים בעלי התמחות בדיני משפחה בלבד, משרדנו צבר ניסיון וידע עשירים במיוחד בתחומים מגוונים המשיקים זה לזה, והכרחיים בטיפול בתיקי משפחה, לרבות בתחום החברות, בנקים, עסקאות מקרקעין פירוק שותפויות, פשיטת רגל, ירושות ועוד.
משרדנו בעל נסיון רב ומיוחד בתיקי גירושין בעלי היבטים כלכליים בולטים ובתוך כך מייצג בעלי חברות גדולות ומוכרות במשק הישראלי; במקביל, מייצג את הצד שאינו בעל החברה.
כאשר מדובר בחברות, רכוש ונכסים מגוונים ובהם מוניטין, מתחייבת אוריינטציה עסקית, מסחרית וכלכלית, ובניית אסטרטגיה טרום הליך הגירושין, במהלכו ובסיומו.
במחלקה ניתנים שירותים יחודיים לזוגות ידועים בציבור, חד-מיניים, לציבור החרדי, לציבור משרתי הקבע וכוחות הבטחון ולתושבי חוץ.
חלוקת רכוש – הוראות כלליות
במדינת ישראל קיימים שני סוגי משטרים רכושיים החלים על בני זוג, בהתאם למועד יום נישואיהם ובין אם לא (לעניין ידועים בציבור). האחד, חזקת השיתוף, החל על בני זוג שנישאו לפני שנת 1974 וכן על בני זוג שאינם נשואים וחיים כידועים בציבור. משטר זה אינו קבוע בחוק והוא נוצר בהלכה הפסוקה של בתי המשפט בישראל. השני, משטר איזון המשאבים, הקבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג, שחל על בני זוג שנישאו לאחר 1.1.1974.
ישנם הבדלים בין שני המשטרים הנ"ל. ההבדל העיקרי: מי שחל עליו חוק יחסי ממון, חל עליו הסדר של שיתוף דחוי (אובליגטורי) בנכסים שנצברו על ידו במהלך החיים המשותפים, עד למועד פקיעת הנישואין. האיזון נעשה ביום הגט (או מות אחד הצדדים). בפועל הכוונה היא שלא מחלקים את כל הנכסים באופן ספציפי שווה בשווה, אלא מאזנים את סך כל הרכוש של כל אחד מבני הזוג ביום פקיעת הנישואין.
בין אם בני זוג נישאו לפני 1.1.1974 ובין אם נישאו אחרי, ישנו שיתוף בנכסים ובזכויות הסוציאליות וזכויות אחרות שנצברו במהלך החיים המשותפים, מיום תחילתם ועד ליום הפרידה.
בפועל אין זה משנה על שם מי רשומים הנכסים או הזכויות הסוציאליות. אלה יהיו משותפים כל עוד הם נצברו במהלך הנישואין (ובמקרה של ידועים בציבור במהלך החיים המשותפים).
מה עושים אם רכוש נצבר על שם אחד הצדדים?
בכדי לקבל מחצית הרכוש מהצד השני (בהיעדר הסכמה על חלוקה) על הצד שהרכוש לא רשום על שמו, לתבוע קבלת מחציתו. מאידך, כאשר הרכוש רשום על שם שני בני הזוג, ניתן למכור אותו או למשוך את הכספים.
במרבית המקרים דירת או בית המגורים רשומים ע"ש שני בני הזוג ואילו שאר הזכויות, בין אם מדובר בזכויות שנוצרו במסגרת עסקיו של אחד הצדדים ובין אם מדובר בזכויות סוציאליות וחסכונות שנחסכו מחשבון הבנק או מהמשכורת, רשומים על שם אחד הצדדים.
בית משפט או בית דין רבני?
במקרה כזה, בן הזוג שרוצה לפרק את המערכת הזוגית, צריך להתחיל מהלך שכולל את חלוקת הרכוש, ע"י פנייה לערכאה משפטית המתאימה לו על מנת לחלק את הרכוש בדרך שמשתלמת לו.
ישנן שתי ערכאות משפטיות להן סמכות לדון בסוגיית הרכוש בעת פרידה של בין בני זוג נשואים במדינת ישראל. האחת, בית המשפט לענייני משפחה והשניה, בית הדין הרבני.
האם קיים הסכם ממון או גירושין?
חשוב להדגיש כי במידה ובני הזוג ערכו ביניהם הסכם בעניין הסדר חלוקת הרכוש, לפני הנישואין או אחריהם, יכולים להתנות על ההסדר הרכושי הנ"ל על ידי חתימה על הסכם. הסכם זה יכול להסדיר את היחסים הממומנים בין בני הזוג, בצורה שונה מזו המוצעת בחוק יחסי ממון ואף הסכם זה יגבר על האמור בחוק.
במסגרת הסכם זה, בני הזוג יכולים להחליט כי חלק מהנכסים אשר יצברו במהלך היחסים לא יהיו משותפים. הם יכולים להחליט מתי יפקע מועד השיתוף, או שלא יהיה שיתוף כלל, בהתאם למה שמתאים להם.
מה דין מתנות וירושות?
על פי החוק, מתנות או ירושות שקיבלו בני הזוג במהלך הנישואין או רכוש אשר נצבר על ידם באופן עצמאי לפני תחילת השיתוף (היינו לפני הנישואין) לא מתחלק בין שניהם. רכוש כזה יהיה, גם בעת הפרידה, לצד אשר היה הבעלים בעת תחילת הקשר. אציין כי ישנם סייגים המתפתחים בפסיקה באשר לשיתוף בנכסים אלו (מתנה, ירושה ו/או נכסים מלפני הנישואין), שהינם נכסים חיצוניים לשיתוף. באופן כללי סייגים אלו מתקיימים רק כאשר הצד שצבר את הנכסים הללו מראה כוונת שיתוף ספציפית עם בן הזוג בהם.
מהי חזקת השיתוף?
לאחרונה במספר פסקי דין החילו את חזקת השיתוף במקביל לחוק יחסי ממון קרי, בית המשפט לומד על כוונת שיתוף בנכסים שהוצאו מאיזון המשאבים (שנרכשו לפני הנישואין), באמצעות הבאת ראיות שכוונת הצדדים הייתה לראותו כנכס משותף.