מאת: עו"ד מירית ענתבי*
כיצד חגגתם את חגיגות המימונה? אני "חגגתי" בתחנת המשטרה…
אני באירוע. השעה 23:45. שיחת טלפון מלקוח ותיק שלי, ד': ״אני עצור״…
ובכן, ד׳, אמנם, השכיל לעשות שימוש בשירותיי לצורך הקמת החברה והליווי השוטף שלה לאורך השנים, אך לא השכיל לטפל בענייניו הפרטיים כנדרש. במה דברים אמורים?
ד׳, במקביל להקמת החברה, קיבל יעוץ ממני לערוך הסכם ממון, בין היתר, לענין החברה. תגובתו היתה שכיחה: ״ממילא אין לי כלום".
אלא מאי, הסכם ממון לא נועד לבעלי ממון בלבד, שכן מטרתו גם לצפות פני עתיד. נודעת חשיבות עצומה לעריכת הסכם ממון עוד טרם/בראשית הנישואין כאשר עדיין מנשבות רוחות חיוביות, וזאת גם בהעדרו של רכוש באותה עת, לגבי נכסים עתידיים, שירכשו/ שיתקבלו במתנה/ בירושה ועוד, ובכל יתר הנושאים – ילדים, מזונות, מדור ועוד.
ד׳, לפני מספר שנים גילה כי אשתו בגדה בו, וביקש להתגרש. לאחר שעלה בידיי להרגיע הרוחות חלף פתיחה במלחמת עולם שהיתה מגיעה לגירושין קשים, ד' שמע הפעם לעצתי והתעקש על עריכת הסכם ממון, אשר בזכותו ״ניצל״ תרתי משמע! מהליך פלילי קשה של "מילה כנגד מילה", אסביר:
בתחנת המשטרה הוברר לי שנעצר עקב תלונה שהגישה אשתו בגין אלימות, כביכול. אלא מאי, היא לא ידעה שבאותה פגישה בה ד׳ נועץ עמי בענייניו האישיים (ראה פוסט קודם), בעקבות מריבות בלתי פוסקות ביניהם, ייעצתי לו שכאשר מתלהטות הרוחות יקליט את המריבה. ד׳ נשמע לעצתי, וזוכה בזכות אותה הקלטה. אך מה קורה לגברים הנעצרים עקב תלונת שווא ואין בידיהם ראיה?!…על כך במאמר על תלונות שווא המצורף מטה.
יתרה מזו, אותה הקלטה – בצירוף הסכם הממון – "הצילו" את ד' מלאבד את החברה; אשתו נרגעה וביקשה מחילה, מעת ש״נזכרה״ כי קיים הסכם ממון שכזכור ערכתי לצדדים. באותו הסכם ממון שצפיתי בו פני עתיד לאור היכרות עם חייו האישיים ד׳, נקבע כי האשה לא תהיה זכאית למחצית החברה, בין היתר, במקרה של תלונת שווא. אגב, תלונת שווא עשויה להוות עילה גם לתביעה נזיקית ולשון הרע כנגדה. כאמור, אותו הסכם ממון עמד איתן מול אשתו כאשר זו איימה כי תגרום להרס החברה שבבעלותו, שכן לדבריה נועצה בעורך דין ומגיעות לה מחצית הזכויות בחברה. האמנם?! כעקרון, ע"פ החוק חברה שהוקמה במהלך הנישואין ו/או הושבחה במהלכם, האשה זכאית למחצית, בכפוף לסייגים מסוימים. אולם, הסכם ממון גובר על החוק, ובמקרה זה מלוא הזכויות נותרות בידיו של ד׳. חשוב לא פחות מכך ואולי אף יותר – העובדה שגם יתר הנושאים החשובים הוסדרו בהסכם, בהם החשוב מכל הנוגע לילדים – מזונות, מדור משמורת ועוד, וכן חלוקת הרכוש הנוסף ועוד.
צא ולמד: לא ניתן להפריז בדבר חשיבותו של הסכם ממון, אף לפרטים שאינם ״עשירים״/בעלי חברות/ נכסים וכו׳, שכן כל עוד מנשבות רוחות חיוביות נקל להסכים על תנאיו, וזאת טרם/ בראשית/ במהלך הנישואין; הסכם כזה הצופה, כמובן, התפתחויות עתידיות.
חשוב להבהיר: שהסכם ממון חשוב באותה מידה הן לגבר והן לאשה; תלונות שווא מוגשות גם על-ידי גברים כנגד נשים.
חשוב להדגיש: מלאכה חשובה זו יכולה להיעשות, אך ורק, בידי עורך דין בעל נסיון והבנה גם בתחומים משיקים, כגון חברות, מקרקעין, מיסוי, ירושה ועוד.
המסקנות:
הסכמי ממון – חובה או רשות?; תשובה חד-משמעית: חובה!
תלונות שווא במשטרה – הנילון מובל כ"צאן לטבח"?; לא בהכרח. בהחלט קיימות דרכי התמודדות.
על נושא הסכם ממון ורכוש בסרטון מתוך כנס:
http://www.mirita-law.co.il/?page_id=1054
על נושא תלונות השווא והתמודדות עמן במאמר:
http://www.mirita-law.co.il/?page_id=782
הכותבת הינה בעלת משרד עורכי דין בוטיק מוביל בישראל, המתמחה בתחומי המשפט האזרחי-מסחרי, אישות וניהול הון עסקי ומשפחתי. דיני משפחה, גירושין וירושה, תיקי "גנבת זרע", חקיקה ומדיניות, נדל"ן, דיני חוזים, דיני חברות, פשיטת רגל והסדרי נושים, דיני תקשורת, דיני קניין רוחני, לשון הרע ופגיעה במוניטין.
מייל: miritalaw@gmail.com
אתר אינטרנט: www.mirita-law.co.il
** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחברת איננה נושא באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
31 במאי 2015