הליך פשיטת הרגל והחלופות לו

מאת: עו"ד מירית ענתבי

לקוח עסקי של משרדי מזה שנים רבות, הודיע לי בהפתעה כי נוכח היקלעותו לחובות כבדים לבנקים, הוא מבקש לפתוח בהליכי פשיטת רגל. הוא התעקש: ״פשיטת רגל״. אני התעקשתי: ״קיימות חלופות שיש לבחון אותן תחילה״.
המטרה: להימנע בכל מחיר מהכרזה כפושט רגל שכן, נוכח ההשלכות כבדות המשקל הנלוות לכך, לרבות אך לא רק, עיכוב יציאה מהארץ, כניסה לסטאטוס של לקוח מוגבל בביצוע פעולות בנקאיות, הגבלת השימוש בכרטיסי אשראי, איסור ייסוד תאגיד חברות או עניין בו, הגבלת בעלות על נכסים ו/או זכויות ועוד... ועוד.
בנסיבות אלו, טרם הגשת בקשה לפשיטת רגל, יש תמיד לבחון את האפשרות, העדיפה עשרות מונים, להסדר חובות. לשם כך יבחן מצבו הכלכלי של הלקוח לאשורו, קרי מצבת זכויותיו וחובותיו, מכל מין וסוג. במסגרת הבחינה נבחנות הסוגיות הבאות: האם יוכל לתעל חלק מהכספים שירוויח בעתיד לטובת ההסדר; האם ברשותו הסכמים שיכול לשעבד כבטוחה לטובת קבלת הלוואות/אשראי ו/או חלופות אחרות; ועוד…ועוד.
ואם עסקינן בלקוח המצוי בהליך פשיטת הרגל, עדיין קיימת חלופה נוספת הולמת, בדמותו של הסדר נושים על-פי "פקודת פשיטת הרגל".
רואה החשבון של הלקוח הכין, לבקשתי, רשימה מסודרת של מצבת החובות. לאחר ניתוח מצבו של הלקוח וגיבוש הצעות הולמות, גם בעיני מי שמכירה את "הצד השני", מתוקף מתן ייצוג בעבר לבנקים מול לקוחות עסקיים, פניתי לכל אחד מהבנקים בהצעה נפרדת. עיקריהן של ההצעות לבנקים היו קבלת אחוז מסוים מן החוב (תוך ויתור על חלק מן החוב), כמובן שבפריסה לשנים רבות, שאם לא כן הלקוח יפנה להליך פשיטת רגל ורב הסיכוי כי לא יראו כספיהם בחזרה. במקביל, פניתי לבנקים אחרים על מנת שיעמידו ללקוח אשראי כנגד בטוחה בדמותם של הסכמים קיימים של הלקוח על פיהם עתיד לקבל כספים. בעגה המשפטית, ההסכמים שועבדו לטובת הבנק המלווה.
השגת המטרה: שימת לבכם, כי במקרה זה אף לא נאלצנו לפתוח בהליכי פשיטת רגל והשגנו הסדר חובות כולל, באמצעות שורה של הסכמים מול כל אחד מהבנקים בנפרד.
במקרה אחר (עליו עמדתי בפוסט קודם) הלקוח היה מצוי בהליכי פשיטת רגל שנים רבות וללא פתרון נראה באופק, בגין חובות הנאמדים בכ-3 מיליון ש״ח. ימים ספורים לפני הדיון במהלכו היה אמור להיות מוכרז פושט רגל, הגיע למשרדי. לאחר בחינת התיק לעומקו, ונקיטת הליך מורכב ביותר מול גרושתו מזה למעלה מעשור, עלה בידינו לקבל מהגרושה! כספים לטובת הקופה, ולגבש הסדר נושים אשר מנע את הכרזתו כפושט רגל.
מקרה נוסף (עליו גם עמדתי בפוסט קודם) נוגע להפטר מחובות. לאמור: גם במקרה שאדם מוכרז כפושט רגל, עדיין בנסיבות מסוימות, ניתן לגבש הסדר, ולקבל הפטר מלא מחובות, ולא פחות חשוב מכך – הפטר מההכרזה על אדם כ"פושט רגל", על כל הנלווה לכך, ויציאה לדרך חדשה.
על החלופות לפשיטת רגל תמצאו מאמרים באתר משרדנו:
http://www.mirita-law.co.il/?page_id=437
על הליך פשיטת הרגל באופן כללי תמצאו מידע רב באתר משרדנו:
http://www.mirita-law.co.il/?page_id=573


הכותבת הינה בעלת משרד עורכי דין בוטיק מוביל בישראל, המתמחה בתחומי המשפט האזרחי-מסחרי, אישות וניהול הון עסקי ומשפחתי. דיני משפחה, גירושין וירושה, תיקי "גנבת זרע", חקיקה ומדיניות, נדל"ן, דיני חוזים, דיני חברות, פשיטת רגל והסדרי נושים, דיני תקשורת, דיני קניין רוחני, לשון הרע ופגיעה במוניטין. 

מייל: miritalaw@gmail.com

אתר אינטרנט: www.mirita-law.co.il

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחברת איננה נושא באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

31 במאי 2015