חלוקת רכוש וזכויות בעת גירושין; חברות, עסקים, נדלן וזכויות נוספות

מאת: עו"ד מירית ענתבי*

לדאבוני, קיים כאוס גמור בנושא חלוקת זכויות בעת גירושין, ובפרט בכל הקשור לנכסים/חברות עסקיות ו/או משפחתיות; כל שופט הישר בעיניו יעשה, על אף קביעותיו הברורות של החוק. אדגים כאוס זה, ברשותכם, באמצעות מקרים מעניינים במיוחד של לקוחותיי. 
חברה ידועה מאד הקיימת מזה כשלושה עשורים, מובילה בתחומה, לה שלושה שותפים. החברה הוקמה מספר שנים טרם נישואי השותפים לבנות זוגן. לימים הפכה החברה לאשכול חברות – ליתר דיוק חברת אם ולה 7 חברות אחיות/בנות, והשותפים צברו רכוש רב. הזוג חי יחדיו כ-20 שנים. לפני כעשר שנים הגיע אלי השותף הראשון וביקש להתגרש. אני מזכירה החברה הוקמה לפני נישואיו. האשה הגישה תביעות ותבעה כמובן גם את מחצית מחלקו בחברה, וזאת כי מן הטעם כי עיקר השתבחותה של החברה ארעה במהלך השנים בהם היו נשואים, וכי האשה תרמה למאמץ המשותף וכיו"ב. לאחר מלחמה והתדיינות ארוכה כבת 7 שנים, בכל ערכאה אפשרית, הצלחנו להראות שבנסיבות המקרה אין מקום לחזקת השיתוף, שכן האשה שלא עבדה כל חייה, למרות היותה אשת מקצוע, עשתה כן ראשית, מבחירה חופשית ולא מן הטעם כי עסקה בגידול הילדים ובטיפוח המשפחה. הוכח כי האשה נהגה לבלות ימיה בקאטרי, התרועעה עם גברים במהלך היום וזאת בלשון עדינה, ואילו הילדים, הבית והבעל היו מוזנחים, גם זאת בלשון עדינה. בנוסף, הגבר שמר כל השנים על הפרדה רכושית מוחלטת, קרי חשבונות בנק נפרדים תוך שהוא מפקיד לאשה מידי חודש סכום בחשבונה לצרכי הבית, כספים שקיבלה ו/או צברה האשה בעצמה הופקדו בחשבונה וכו'. הבאנו ראיות למכביר על כך, ובית המשפט פסק כי במקרה זה הזכויות בחברות יוותרו במלואן בידי הבעל.
לכאורה, הכל בסדר. אלא מאי, כעבור מספר שנים הגיע השותף השני וביקש להתגרש. שוב, לכאורה, אותו מקרה בדיוק – על פי החוק – מדובר בחברה שהוקמה לפני הנישואין. דע עקא, במקרה זה הנסיבות היו שונות לחלוטין, כאשר האשה עבדה, ניהלה בית למופת, זוגיות נהדרת וחל שיתוף מלא בין בני הזוג גם בנושאים הכספיים – כספים שלה ושלו התערבבו להם ללא אבחנה, ולדידו של בית המשפט האשה תרמה תרומה משמעותית למאמץ המשותף. ועתה, פסק בית המשפט כי למרות שהחברה הוקמה לפני הנישואין היית כוונת שיתוף, והאשה זכאית למחצית מחלקו של השותף.
באשר לפתרון? הפתרון פשוט מאד – עריכת הסכם ממון מראש, אף בעיתוי שעדיין אין בנמצא נכסים משותפים; הסכם הצופה פני עתיד. הסכם הצופה פני עתיד יכול לערוך רק! עורך דין בעל נסיון בתחומי המקרקעין, העסקי ועוד, לפי הענין, בנוסף לתחום דיני המשפחה.
לסיכום, את המצב העובדתי והמשפטי באשר לזכויות בחברות, ניתן לתאר כך:
במבחן החוק היבש – בן הזוג זכאי (למעט במקרים חריגים).
במבחן הצדק – בן הזוג איננו זכאי (למעט במקרים חריגים).
המציאות – מלחמות הגורמות לשיתוק, לפירוק והפסד החברה/הנכס.
הפתרון – הסכם ממון מראש.
הנכם מזומנים לצפות בהרצאתי בכנס בנושא חלוקת זכויות בחברות, נכסי מקרקעין, מוניטין ועוד:
https://www.youtube.com/watch?v=8r2A3y6AAts
למאמר פרי עטי בנושא: http://www.mirita-law.co.il/?page_id=1047


הכותבת הינה בעלת משרד עורכי דין בוטיק מוביל בישראל, המתמחה בתחומי המשפט האזרחי-מסחרי, אישות וניהול הון עסקי ומשפחתי. דיני משפחה, גירושין וירושה, תיקי "גנבת זרע", חקיקה ומדיניות, נדל"ן, דיני חוזים, דיני חברות, פשיטת רגל והסדרי נושים, דיני תקשורת, דיני קניין רוחני, לשון הרע ופגיעה במוניטין. 

מייל: miritalaw@gmail.com

אתר אינטרנט: www.mirita-law.co.il

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחברת איננה נושא באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

31 במאי 2015